Scroll Top

Wie zijn we?

het PROJECT

Buurtkeukens, kwaliteitsvoeding voor iedereen

Een Buurtkeuken is een uitgeruste keukenruimte waar één of meer groepen mensen op regelmatige basis samen ‘dagelijkse kost’ bereiden, al dan niet samen met een plaatselijke vereniging.

Bij elke cyclus beslist de groep welke recepten er op het menu komen en de deelnemer kiest hoeveel porties hij of zij naar huis wil meenemen

Met de expertise en de aanpak van de organisatie achter ‘Buurtkeukens’, kan elke groep zelf bepalen wat het wil doen en hoe het zich wil organiseren, inspelend op vraag en situatie van de leden. Een groep kan bv. goedkope gerechten bereiden of werken met onverkochte producten, seizoensgroenten inmaken of vegetarisch koken, de lokale groentekweker steunen, gezonde snacks voor de kinderen bedenken enz. Net die vrijheid maakt het mogelijk een uiterst divers publiek bij het samen koken te betrekken.

Bij elke kookcyclus beslist de groep welke recepten er op het menu komen en elke deelnemer beslist hoeveel porties hij/zij wil (en tegen kostprijs kan meenemen). Met dit innovatieve concept kunnen honderden porties van hetzelfde recept bereid worden. Dat heeft niet alleen een grote impact op de kwaliteit, op de directe omgeving, maar ook op de manieren van bevoorraden.

De beweging achter buurtkeukens

Buurtkeukens wordt opgezet als een beweging van mensen en groepen die graag gezond en beterkoop willen (leren) koken. De interacties tussen kookgroepen met verschillende achtergronden, waarbij de uitwisseling van kennis en goede ideeën wordt gestimuleerd, streeft naar  een sterk gezamenlijk resultaat: kwaliteitsvoeding voor iedereen. Tegelijk wil de beweging de stem van haar tafel- en kookgenoten laten horen bij de overheidsinstanties in een gezamenlijk pleidooi voor eerlijke, betaalbare en duurzame voeding.

 

De beweging startte in 2019 en brengt nu al lokale groepen en partners uit alle geledingen van de samenleving samen, waaronder organisaties voor permanente vorming en gezondheidspromotie, diensten voor voedselhulp, buurthuizen, gemeentelijke diensten, OCMW’s, huizen voor gezondheid, sociale huisvesting enz. Buurtkeukens organiseert regelmatig ontmoetingen in de buurt, maar ook een jaarlijks evenement dat alle betrokkenen bij de beweging samenbrengt.

Collectieve keukens wereldwijd

Er zijn al over de hele wereld collectieve keukens actief waar mensen hun dagelijkse maaltijden bereiden, zoals in Peru, Mali, Australië enz. Op veel plekken in de wereld draait het daarbij ook om het tackelen van de voedselonzekerheid.

Het Canadese Quebec (Canada) is in dat opzicht een schoolvoorbeeld. Drie vrouwen richtten er al in de jaren 70 een netwerk van collectieve keukens op.

Intussen bereiden jaarlijks bijna 1.400 groepen samen meer dan 1,5 miljoen porties. De collectieve keukens van Quebec bewijzen al decennialang dat ‘huisgemaakte’ gerechten en het bijeenbrengen van kennis de belangrijkste ingrediënten zijn voor meer kwaliteit in de voeding, voor iedereen.

De kerngroep achter het Belgische initiatief kon dat zelf vaststellen tijdens een onderzoeksreis en deed ginds heel wat inspiratie op.

Bekijk hier hun video over deze reis.

Ons team

Photo
Alexandra Sochnikoff
photo amélie
Amélie Daems
Coördinator van de vzw
fanny
Fanny Campion
Begeleiding van de groepen

Buurtkeukens kan rekenen op een Raad van Bestuur en een netwerk van lokale partners.

Zij steunen ons