Scroll Top

Conservering bij Buurtkeukens

Als je kookt, is de kwestie van het bewaren cruciaal, vooral als je grote hoeveelheden kookt: deze vraag staat dan ook vanzelfsprekend centraal in de beschouwingen van de Buurtkeukensgroepen.

Hoe bewaar je lekker eten zonder een koelkast of vriezer te gebruiken is een vraag als je die niet hebt, maar ook omdat deze apparaten veel energie verbruiken.

Er zijn verschillende manieren om deze vraag te beantwoorden:

  • Workshops: het collectief ‘Jette ta recette’ heeft een beroep gedaan op het Collectif IPé, het collectief dat de projecten Inspirons le quartier (Leefmilieu Brussel) begeleidt, om een workshop te organiseren over lactogisting, die zal worden geleid door Fermenthings, specialisten op dit gebied. ‘Jette ta recette’ biedt in mei ook een workshop aan over het steriliseren van gerechten met saus (datum nog bekend te maken) ;
  • De groep Bouillon de Cultures heeft gereageerd op een projectoproep en de burgerpremie van de gemeente Schaarbeek ontvangen om workshops te organiseren over conservering, die zullen worden geleid door professionele sprekers over dit onderwerp. Dankzij deze subsidie zal de groep samen met de jongeren van AMOS vzw een grote enquête houden over de verschillende manieren en tradities om voedsel te bewaren in de wijk Royale Sainte-Marie, en zullen er receptenpodcasts worden gemaakt;
  • De Buurtkeukens hebben 4 autoclaven gekocht die ter beschikking zullen staan van de kookgroepen, zodat ze hun bereidingen kunnen steriliseren en in potten doen, waardoor ze 2 jaar bewaard kunnen worden.
  • Voor de autoclaven is hier of in onze hulpmiddelenbibliotheek een gebruiksaanwijzing met afbeeldingen beschikbaar, die is opgesteld naar aanleiding van de sterilisatieweek die in de zomer van 2022 in het CBO plaatsvond: een twintigtal leden van de groepen verwerkten bijna 80 kilo voedsel!