2023 bedrijfs-rapport

Het concept

Cuisines de Quartier zijn groepen mensen die hun tijd, geld en kennis poolen en samen grote hoeveelheden dagelijks voedsel koken voor zichzelf en hun buren.

Cuisines de Quartier wil ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot voldoende voedsel van hoge kwaliteit. Wat betekent kwaliteitsvoeding voor jou ?

Samen koken voor het dagelijks leven!

Groepen ontstaan spontaan of op initiatief van bestaande organisaties en komen samen in collectieve keukens van hun wijk. Elke groep kiest zelf hoe vaak ze samenkomen, welke recepten ze maken, waar ze hun ingrediënten halen en hoe ze te werk gaan. De maaltijden worden verdeeld volgens het aantal porties dat elk lid heeft besteld en naar huis meeneemt.

Waarom samen koken ?
Om...

  • Kosten en tijd te besparen bij het koken
  • Heerlijke huisgemaakte gerechten klaar te hebben op dagen waarop men geen tijd of zin heeft om te koken, of wanneer het budget beperkt is
  • Toegang te hebben tot een ruimte en materiaal om in grotere hoeveelheden te koken
  • Kennis (kookvaardigheden, voedingsleer, enz.), recepten en tips met elkaar te delen
  • Eenzaamheid te bestrijden, elkaar te ontmoeten en samen aan de slag te gaan
  • Te leren over andere culinaire culturen en generaties
  • Meer zelfstandigheid te krijgen door elkaar te helpen
  • Inzicht te krijgen in en actie te ondernemen tegen de tegenstrijdigheden van het huidige voedselsysteem
  • En voor je eigen goede redenen !

Een universele en oeroude “sociale innovatie”...

De ontwikkeling van de Cuisines de Quartier komt voort uit een actie-onderzoek, het onderzoek https://falcoop.ulb.be/qui-sommes-nous/. tekst: FalCoop (2015-2018) over toegang tot duurzaam voedsel voor iedereen. Het is geïnspireerd door gemeenschapskeukens die overal ter wereld al sinds jaar en dag mensen met elkaar verbinden en helpen voedselonzekerheid te bestrijden.

Ken je de accioncontraelhambre.org/es/actualidad/comedores-luchar-contra-la-inseguridad-alimentaria-peru%20tekst:Comedores%20Populares in Peru en Chili? De Afrikaanse Gemeenschapsketels? De Community Kitchens in Engeland en Amerika? Wist je dat in Quebec de Collective Kitchens Association (http://www.rccq.org/ tekst: RCCQ), opgericht in de jaren 70 door drie vrouwen, nu bijna 1.400 groepen verenigt die jaarlijks meer dan 1,5 miljoen porties bereiden?

Voordat de Cuisines de Quartier in Brussel werden opgericht, ging de groep achter het project inspiratie opdoen in Quebec. Bekijk bovenaan deze pagina de video van hun reis.

Zij steunen ons